Ik kijk wel voor hoe lang ik uitgelogd blijf.


Share 'Goede dagen' on Delicious Share 'Goede dagen' on Digg Share 'Goede dagen' on Facebook Share 'Goede dagen' on Google+ Share 'Goede dagen' on LinkedIn Share 'Goede dagen' on Pinterest Share 'Goede dagen' on reddit Share 'Goede dagen' on StumbleUpon Share 'Goede dagen' on Twitter Share 'Goede dagen' on Add to Bookmarks Share 'Goede dagen' on Email Share 'Goede dagen' on Print Friendly

Creative Commons Licentie

Goede dagen

goededagen

Ik werd gisteren wakker op een slechte dag. Dat heb ik soms. Meneer Frank zei in groep zes tegen me: ‘jij bent iemand met grote emoties. Als jij iets leuk vindt, dan vind je het ook echt leuk. Maar als je ergens verdrietig over bent…’

Daar liet hij een stilte vallen en ik begreep wat hij bedoelde. Later ben ik tot de conclusie gekomen dat die analyse niet helemaal klopt. Soms word ik verdrietig of leeg wakker en eigenlijk – het duurde lang voordat ik dit door had – heeft dat geen reden. Het is gewoon wat het is. Ik bedenk allemaal redenen om somber te zijn, in een poging mijn gevoel te verklaren, maar de waarheid is dat ik soms gewoon wakker word op een slechte dag.

Er zijn trucs om dat op te lossen: goed eten. Wandelen. De afwas doen. Unfuck your habitat. Juist op een sombere dag kost het veel energie om me tot dat soort dingen te zetten. Maar ik weet ook dat het de enige manier is om van een slechte dag alsnog een goede te maken.

 

Gisteren heb ik mijn facebookaccount uitgelogd. Ik heb mijn wachtwoord veranderd in een letter- en cijferreeks die ik niet uit mijn hoofd weet (‘sgij6jiofn23’) en dat wachtwoord ver weggestopt. Ik kijk wel voor hoe lang ik uitgelogd blijf. Misschien een week. Misschien een maand.

Ik ben niet van plan om te stoppen met Facebook. Daar is het veel te leuk voor. Ik vind het niet erg – zoals je vaak hoort van mensen die er definitief mee gestopt zijn – dat iedereen zich op Facebook beter voordoet dan ze zijn. Ik heb geen problemen met hun privacy policy.

Ik was er even heel moe van. De laatste tijd heb ik veel dingen gemaakt die specifiek voor het internet waren. Vaak onnozele dingen, grapjes. Maar wel dingen die alleen een publiek kregen als ze ‘viral’ gingen. Of – minder kut verwoord – die alleen een publiek kregen als ze geliked en gedeeld werden. Soms lukte dat. En soms niet.

De afgelopen maanden heb ik veel tijd besteed aan het kijken naar Like-tellertjes. Peinzen welke tekst je bij een link moet schrijven om zo veel mogelijk clicks te krijgen. En dat is goed, denk ik. Als online publicist of content maker of blogger of knutselaar of hoe je jezelf ook wil noemen ben je ook je eigen marketingteam. En als ik iets moois maak, wil ik dat het zo veel mogelijk mensen bereikt.

Maar maak nooit de fout om populariteit met kwaliteit te verwarren. Er zijn veel redenen waarom mensen iets wel of niet delen op Twitter. Er zijn redenen waarom Facebook iets wel of niet in andermans timeline laat zien. Mensen kunnen iets prachtig vinden en het toch niet liken. En er zijn prachtige dingen die zich absoluut niet lenen voor het internet.

En uiteindelijk maak je liever iets dat twee mensen prachtig vinden, dan iets dat iedereen oké vindt. Toch?

Het komt je werk niet ten goede als je bij het bedenken ervan al bezig bent met hoeveel mensen het zullen gaan liken. Als je mensen altijd precies geeft wat ze willen, maak je nooit meer iets dat mensen verrast.

(Daar komt nog eens bij dat het niet makkelijk is om te voorspellen wat mensen precies willen. Dus maak je uiteindelijk iets dat èn niet goed is, èn niet populair.)

Blogguru Ernst-Jan Pfauth beschrijft hetzelfde probleem en heeft het over een Verloren Generatie. Beetje overdreven misschien. Het internet levert ons veel meer op dan het ons met problemen opzadelt. Maar ik ben er wel blij mee dat ik mijn Facebook uit heb gezet. Het was tijd om te piekeren over wat ik eigenlijk wil maken en vertellen. Niet over hoe populair het is.

Het was een goede dag.Welkom op het weblog van Daan Windhorst. Daan schrijft films en toneelstukken. Verder twittert hij. Op deze site vind je meer informatie over wie Daan is en wat hij doet.

Comments

comments